GRATIS LEVERANS FÖR BESTÄLLNINGAR ÖVER 1.000:-

METROPOLITAN


Den klassiska design som har varit en fast del av gatubilden sedan H.C. Andersens tid. Metropolitan är europeiska skylttradition när den är som bäst, och Metropolitan passar in i stort sett överallt.


METROPOLITAN DESIGN


Historien om de blåa emaljskyltarna är fascinerande. Detta är de mest populära och utbredda emaljskyltarna i Europa och således en starkt förankrad del av vår skylttradition. Det är också de första emaljskyltarna som fick sitt stora genombrott med industrialiseringen.

Redan från mitten av 1800-talet blev den blåa färgen flitigt använd över hela Europa till husnummer och vägskyltar. Resultatet blev lika vackert som funktionellt. Man skulle kunna tro att färgvalet hade med estetik att göra men orsaken var att man bara hade den här färgen att använda sig av i emaljproduktionen, förutom svart och vitt.


METROPOLITAN DESIGN


Emaljfärgen framställde man på samma sätt då som i dag, genom att tillsätta emaljen ett metalloxid som färgämne. I det här fallet är det chromdioxid som tar fram denna speciella djupblåa färg, som väl närmast liknar ultramarin.

Iblandat den glasaktiga substans som emalj ju är uppnår färgen ett stort djup och klarhet. Häri ligger förmodligen grunden till dess fortsatta popularitet, även efter att en mängd av ”nymodighetens” färger har kommit till.

Som eksempel på något nytt, men likväl gammalt kan nämnas vår nya serie Arrowhead som vi nyligen har lanserat. Här är den klassiska blåa färgen utbytt mot en fin mörkgrön.


METROPOLITAN DESIGN


Faktum är att det strax före år 1900 fanns en lång rad emaljverk utspridda över Europa. Detta vittnar alla variationer om – även i typografin. Men vi bestämde oss för att teckna en ”arketypisk” typografi baserad på originalhusnummer och det är denna typografi som vi fortfarande använder oss av i dag. Produkternas grafiska och fysiska kvalitet ska vara 100% jämlikt med dåtidens hantverk.

Detta är Ramsign's grundläggande filosofi. Till skillnad från dåtidens emaljörer använder vi dock endast blyfri emalj i produktionen. Detta är för att skona miljön. Idén med blåa namnskyltar, dörrskyltar och textskyltar kom till efter önskemål från kunder som hade köpt ett blått husnummer. Det finns ingen lång tradition bakom de blåa dörrskyltarna och namnskyltarna som det gör med de blåa husnumren.


METROPOLITAN DESIGN


Från början tillverkade man oftast denna typ av skylt i vitt och svart. Men vi tyckte att denna nyhet fyllde en funktion och därför valde vi att producera ett begränsat antal av blåa namnskyltar. Dock med principen att alla emaljskyltar ska nå upp till våra hårda krav på originaltypografi, inramning och schablonteknik.

Ramsign's namnskyltar, dörrskyltar och textskyltar är därför producerade 100% trogna skyltarna från sekelskiftet, dock med den vackra blåa färgen som en förnyelse.